Home Design Find - Interior Design, Architecture, Modern Furniture - Part 3
RSS

Home Design Find

VIEW: FULL | LIST | GRID

No Comments »

Greening Colonial Heat Islands in Tropical Cities

 architecture

A challenging renovation in Hanoi, Vietnam begins with a four-storey house of stuffy, poky rooms.

Its balconies were unusable, because the house was enclosed behind security bars on all the the doors and windows.

 architecture

In their latest work, Vo Trong Nghia Architects solve both problems with an imaginative renovation.

 architecture

The existing security fencing was taken off the windows and instead, a galvanized steel trellis was attached to the outer edges of the existing balcony, on which climbers are grown.

 architecture

The pleasant resulting ‘greenfall’ outside can be glimpsed through new openings in the floors deep inside the now renovated interiors.

 architecture

All that can be seen from the street is what appears to be a green wall climbing a trellis.

 architecture

Vietnam’s rapid growth has created many urban problems including an increase in noise and air pollution from motorbikes, and a shortage of green space.

 architecture

The Hanoi renovation project was designed to return greenery to the city, creating a more relaxing living environment for both the resident and the neighbors.

 architecture

The new interiors are now refreshed by an invigorating cool, green ambiance and the balconies are once again accessible to the family.

 architecture

A new green roof is also added, which helps cool the house below, while offering a real escape from the stresses of hot city life.

 architecture

Several trees are also cultivated at the ground floor at the bottom of the central stairway.

 architecture

The existing house in the center of the city had suffered from dim, dark, wet and moldy environment a typical condition for many of the older houses in Hanoi.

 architecture

This same space, formerly the darkest ground floor is now daylit by an opening in the floor above, creating a direct central light well from the former second balcony doors.

 architecture

A second lightwell houses the central stair connecting all four floors.

Its walls are finished with uneven stone, creating a textural graphic interest.

1112 architecture

What had been a four storey warren of tiny dark rooms is now lit down through its center, creating a livable home.

 architecture

Where before, the tropical city’s heat island effect was exacerbated by the concrete warmed in the sun.

 architecture

Now the facade is simply and economically covered.

The architects feel this concept can be replicated easily throughout other rapidly growing cities like Hanoi to solve the climate problems of tropical urbanization.

No Comments »

Design Dilemma: What to do with a Gigantic Master Bedroom

contemporary bedroom how to tips advice

In the era of McMansions, it’s been the norm that master bedroom suites have taken on the rambling proportions of a one bedroom apartment. Not only are these cavernous bedrooms big enough to accommodate a bed, but they’re also large enough for a gym, home office, small kitchenette, sitting area, and, of course, a luxurious dressing room.

But can lots of space ever be too much? Only if you’re not inventive enough to find a way to put it all to go good use! So here are a few ideas:

The Classic Sitting Area

In large old homes with huge master suites, the most typical use for the extra space is as a sitting area:

traditional bedroom how to tips advice

When a master bedroom is lucky enough to include a fireplace, it’s obvious where arm chairs, or even a couch and coffee table might go. Creating a sitting area allows the master bedroom to take on a retreat-like feel that can be especially welcome in households with young children. When adults want privacy, they need only close the door to the bedroom!

Here’s another example in a slightly more contemporary setting. A couch provides a cozy corner to curl up with a good book:

transitional bedroom how to tips advice

And here’s another with a colonial/tropical feel. A love seat and armchair provide this bedroom with a vacation retreat feel:

traditional bedroom how to tips advice

If you’re going the sitting area route, be sure to choose armchairs and couches that are “apartment” size, or you will risk overwhelming your bedroom. And unless your bedroom is truly enormous, keep it simple — just a couple of armchairs is usually enough.

A Home Gym

Some people with extra space opt to put that space to work in the form of a home gym. There are many advantages to going this route. For one, gym equipment sitting in the bedroom is a daily reminder of an exercise routine. But there are other benefits of well. Gym equipment is usually pretty ugly to look at. Tucking it all away in a private area of the home is a much better option, aesthetically speaking, then sticking it in the corner of a living room. See how elegantly the home gym below manages to carve out an exercise space:

contemporary home gym how to tips advice

Here’s another example in which a smaller room right off a master bedroom serves as a gym:

traditional home gym how to tips advice

Master bedroom as home spa

Want your bedroom to feel just like a fancy spa? Why not allow all the elements of a spa — fancy tub or jacuzzi, double sinks — take over the actual sleeping space? Check out one example below:

contemporary bedroom how to tips advice

Here’s another:

modern bedroom how to tips advice

And another:

modern bedroom how to tips advice

And one more separated only by a panel of glass:

contemporary bedroom how to tips advice

And finally, a bedroom spa with quirky Old World charm:

mediterranean bedroom how to tips advice

There are plusses and minuses if you opt to use your space this way. On one hand, it can be wonderful if you love to linger in the tub, and you want beautiful views and a feeling of luxury surrounding you as you soak. On the other hand, it doesn’t allow for much privacy if modesty is a concern. It works best in bedrooms that are not carpeted, since there is always a risk of tub overflow and steam filtering through the bedroom.

Master bedroom as home library

Let’s face it, books and bedrooms go wonderfully together. Many of us choose to end our days with a good book in bed, so it makes sense to have the books right there at bedtime.

eclectic bedroom how to tips advice

Here’s another example:

traditional bedroom how to tips advice

And another:

traditional bedroom how to tips advice

If you opt for a home library, be cognizant of the fact that it’s probably better not to have bookshelves hanging directly over your bed.

If none of these ideas inspire you, consider a few others:

  • Create a home office by adding a desk to your bedroom, as seen above.
  • Add a yoga studio — all you need is space for a yoga mat.
  • Enlarge your closet by creating a dressing area, complete with built-in drawers, mirrors, and a dressing table.
  • Add a room divider to create a more intimate bedroom area and an actual separate room. A simple partial wall can be an excellent way to create a separate gym area or office area thus preserving the relaxed feeling of the bedroom area.

Large master bedroom suites can feel quite luxurious, but they can also feel like a lot of wasted space. With a little effort, you can put yours to work!

No Comments »

Glass Box Dining Room Cantilevers Out Towards Cedar Forest

 architecture

A coastal home in West Vancouver, British Columbia by Splyce Design features an entirely glassed-in box that cantilevers out towards the surrounding forest.

 architecture

The site was long and narrow, and footprint requirements precluded expanding the foundation to the side closer to the forest.

 architecture

So the architect solved the resulting too-narrow footprint by cantilevering several rooms back out to the side.

 architecture

The result is like leaning sideways over the forest floor to capture the water views.

 architecture

The reflective flooring of polished concrete further captures the native creekside vegetation, as if the diners are suspended within the forest.

 architecture

Now the remaining house footprint has some width, preventing what could have been claustrophobic.

 architecture

Even when facing into the house, the forest is right there, reflected back though full-size mirrors and floor to ceiling glazing.

 architecture

Some beautiful details include a stone bench providing continuity wall to wall.

It visually connects a pure cylinder used as a wash basin, an embedded toilet seat, while providing seating in the shower and in the drying area beyond it.

 architecture

A similar cylinder washbasin in another bathroom appears fed by a tap suspended in the forest.

 architecture

A bedroom in the back offers views down the side of the house by sharing them with the front deck.

 architecture

A wall to wall skylight over the stairs brings the joy of a huge wash of sunlight over the viewer descending from the bedrooms upstairs to the main floor.

 architecture

Bedrooms towards the back of the house are set along a walkway through the mature cedar and douglas fir to the side.

 architecture

With portions of the main and upper floors cantilevered back out past the foundation, the native creekside vegetation can grow up, under and around as an uninterrupted, wild, forest floor.

What a wonderful and light-filled home, that maximizes its forest setting.

No Comments »

Isolated Tropical Villa and Guesthouse on a Brazilian Mountainside

 architecture

A holiday villa that is more outside than inside is framed in rustic wood beams and barely filled-in walls of earthy golden stucco.

 architecture

The simple tropical vacation home is sited amidst the most breathtaking unspoiled tropical rain forest on a mountainside in Brazil.

 architecture

Despite its extreme isolation, the simple retreat is comfortable and has even a spartan sort of eco-luxury.

 architecture

Sturdy furnishings are simply fashioned of local sustainable timbers.

 architecture

Here, the comforting old staple of rocking chairs on the porch take on a tropical air.

 architecture

Huge hollowed-out bamboo supplies fireside storage.

 architecture

Both TV and fire are housed side by side in the same stone fireplace.

 architecture

Stairs as rudimentary as in a chicken coop access the one bedroom above.

 architecture

This bedroom is really a cozy attic-mezzanine overlooking the living area, protected in the rafters of the same steep roof line.

 architecture

Rustic stone paving leads out from the cottage.

 architecture

Next the main villa seen here, a path leads across to another, smaller version as a replica, also in local rustic timbers and golden stucco – a guest house.

 architecture

In this guest house, a rudimentary kitchen is right at the front, almost becoming part of the tropical mountainside.

 architecture

In this guest cotage, a TV area is set deeper within the living room, while a conversation area is to the front, where guests can soak up the glorious unspoiled scenery.

Guests share the main house swimming pool seen outside.

 architecture

The remote off-grid pair is by Sarmento & Melo Arquitetura.

A very simple yet charming eco retreat.

No Comments »

Warm Pine in Old Stone Farmhouse Conversion in Spain

 architecture

This historic farmhouse in rural Cantabria was renovated by Manel Casellas and Mar Puig de la Bellacasa at Barcelona studio 2260mm architects.

 architecture

The original had been extremely dark.

 architecture

The original barn had housed animals on the ground floor, with the owners on two floors above.

 architecture

Because the stone barn collapsed during the renovation, they had to completely rebuild.

 architecture

The new structurally sound framework of wooden columns, beams and staircases provides a warm contrast to the rough stone walls.

 architecture

The old stone barn is filled with fresh young wood.

 architecture

The kitchen, seen here, is on the ground floor, now lined with fresh concrete and filled with pine.

 architecture

The miracle of the renovation is how the architects were able to make a light interior while being unable to add any windows.

 architecture

As the building had historic significance, they couldn’t add new windows to bring in more light.

 architecture

A low attic maximizes two skylights in the roof that bring enough light and warmth inside.

 architecture

The all white and pine interior also helps light it up.

 architecture

Essentially the architects have inserted a light, warm and comfortable contemporary home inside the old stone box.