Home Design Find - Interior Design, Architecture, Modern Furniture
RSS

Home Design Find

VIEW: FULL | LIST | GRID

No Comments »

Moscow Attic Renovated with Scandinavian Good Looks

 architecture

A young family with two rambunctious boys wanted a renovation of a dark attic apartment in Moscow.

 architecture

The result is a marriage of blonde Scandinavian wood and creamy white paint that makes a home that fairly bursts with light and energy.

 architecture

The new two storied design is ingeniously devised to wear out the two young boys by maximizing the attic space.

 architecture

So there are plenty of opportunities for exercize, like this ladder leading to an overhead mesh trampoline that cleverly uses every inch of ceiling space.

 architecture

Yet when not in use, the mesh playground discretely ‘disappears’ into an artistic ceiling lighting system.

 architecture
The imaginative design revolves around the boys.
 architecture
The upstairs bunk gets its own mini stairway, lined with storage.
 architecture
The boys beds are beautifully aligned with the custom bunks.

 architecture

At the other end of the boys bunk room, a wall to wall bench marks what will soon become a homework center that makes excellent use of the un-needed lower space over a work table, while one wall is entirely storage.

 architecture

Initially, it will be a work space for mom and dad while the boys nap.

 architecture

Downstairs, the parents bedroom is flooded with the southern sunlight.

 architecture

As well as the master bedroom, the kitchen and dining area (not seen) is also downstairs.

 architecture

The requirement for ample storage space leads to every square inch being used.

 architecture

The TV watching space is a simple sofa in the window corner at the top of the stairs.

 architecture

To one side of this landing-cum-family room is a large draw-on wall for the kids.

 architecture

Wooden slats are used throughout and together with the warm white walls they warm up the new home.

 architecture

Ruetemple have turned a formerly dark and uninhabitable attic into a comfortable and bright loft space for this young Russian family.

No Comments »

A Serenely Refined Residence in New South Wales

 architecture

Smart Design Studio’s Lamble Residence on the South coast of New South Wales catches dawn’s early light over the South Pacific.

 architecture

Every room opens up to the outdoors.

 architecture

Interestingly, the public spaces are split between floors.

 architecture

The kitchen and dining is on the ground floor and opens out onto a garden in front of Gerringong beach.

 architecture

While upstairs, the laid-back living room makes the most of its exciting panoramic views of the South Pacific ocean.

 architecture

Sublimely open, the master bedroom also captures the endless sea vista from the side of the upper floor.

 architecture

Up here, large slabs of stone mark out a generous rooftop terrace that is the epitome of calm and cool design.

 architecture

Behind the bedroom, an elegant and understated grey and white bathroom continues the unhurried recurring large stone slabs.

 architecture

The unusual arrangement with the living room upstairs, kitchen downstairs ran afoul of local planning provisions, which go so far as to dictate the configuration of rooms within a site.

 architecture

Eventually the council approved the plan. So downstairs, the garage, laundry and downstairs bathrooms are at the back of the site, with the kitchen and dining room and children’s rooms in front.

 architecture

From the street, the house resembles an ark, clad in untreated cedar which will weather to a soft grey.

 architecture

The translucent door panel is beautifully played against the soft greys of the stone entry, while a wide door in untreated cedar pivots on a central hinge.

 architecture

Translucence and soft greys blend for a calming effect on the street-facing side of the house, baffling any traffic noises.

It is a quiet and refined house, and one with a serene and lasting beauty.

No Comments »

Casa Till – Pure and Simple Bliss on the Chilean Coast

1 architecture

Casa Till by WMR Arquitectos is simply constructed from onsite pine for a tiny carbon footprint in a staggeringly lovely setting.

 architecture

The spectacular uninterrupted panoramic views are perfectly preserved by the supreme humility of the construction.

 architecture

The client’s wish was that the house should blend into the landscape so that from a distance it would not be visible.

 architecture

Solar panels on the rooftop supply all the electricity used by the house in its extremely remote location.

 architecture

The design is just a simple straight shot with a bedroom at each end and the public living space in the center.

 architecture

A sliding wall can separate off the master bedroom at the end of the house, or incorporate it and extend the living space as seen here.

 architecture

The utmost in straightforward design, the house is not fancy or elaborate.

 architecture

This simplicity makes the staggering views all the more stunning.

 architecture

Truly a one-of-a-kind blissful dream home.

No Comments »

Design Dilemma: Getting A Little Funky at Home

contemporary dining room how to tips advice

As a long, hard winter comes to an end, and the first fresh breezes of spring linger in the air, we feel a bit like changing things up at home. And namely, we feel like bringing home a bit of colorful personality that’s in your face cool. We’re calling it “getting funky.”

We’ve run across a few interiors that really seem to epitomize exactly that spirit of funkiness. Beginning with the dining rooms pictured above and below.

contemporary dining room how to tips advice

Lets face it, the room above are totally cool. It’s a combination of the Tulip Chairs, classic and mod at the same time, the psychedelic rainbow rug, and the pop abstract art right down to the Brillo sculpture on the table, that makes these two rooms feel spunky, free and fun. The eye catching, in your face, pendant lights, also add another note of cool.

And sometimes it takes just one element to funkify a room. Check out the lime green Tulip Chair below in this bedroom:

contemporary home office how to tips advice

Below, find a funky living room. What makes it so beyond the pale? We think it’s the fact that every piece of furniture is treated as a sculptural element, with an emphasis on natural, organic shapes. According to the designer who put these shapes together, the organic, curvaceous forms make the angular space feel “sensual.”

contemporary dining room how to tips advice

Here, a bookcase is the sculptural element that lends this corner office space it’s funk factor.

contemporary home office how to tips advice

Now there’s all kind of funk. There’s funky offbeat, and funky boho and funky cool. Art is an essential part of any of those looks. Below, check out a funky boho bedroom made cool by a painting of Frida Kahlo wearing a Daft Punk t-shirt.

contemporary how to tips advice

And below, a nice little funky vignette incorporates a Buddha and an eclectic mix of artwork.

eclectic dining room how to tips advice

Here’s another bedroom rendered cool by the use of a Tibetan rug as a wall hanging. Vintage furniture pieces combined in an eclectic mix also up the funk factor.

eclectic bedroom how to tips advice

Wallpaper can be an interesting way to go funky.

eclectic bedroom how to tips advice

And so can the use of reclaimed wood furniture.

contemporary bedroom how to tips advice

Sometimes, funkiness is not about layering lots of pattern, texture and color. It can be adding just one unexpected element in an otherwise pared down space. Like this orange fixed showerhead and and handheld showerhead in a bathroom:

modern bathroom how to tips advice

Let’s recap how to go funky.

  • Be adventurous when it comes to color, pattern and texture.
  • Be eclectic. Mix eras.
  • Go sculptural. Buy furniture the way you’d buy a piece of art, thinking of line and form, not just comfort.
  • Go vintage. Many of the coolest pieces are from earlier time periods.
  • Add original art, the quirkier the better.
  • Broaden your decor to incorporate unusual elements, such as wallpaper or reclaimed wood.
  • Add just one unexpected element in a pared down space.
  • Let yourself go and have fun!

No Comments »

Vulnerable Curtains Presage Amazing Texture Plays

 architecture

There’s a wonderful absurdity to these ephemeral curtains in the roughcast concrete block exterior of the East House by Peter Rose and Partners.

 architecture

Sited at Marth’s Vineyard in Chilmark, Massachusetts, the boxy residence has a rugged concrete shell of 10″ walls.

 architecture

By contrast, rich Douglass Fir and Alaskan Cedar interiors give the home a lantern-like warmth.

 architecture

Even the concrete is rough-cast in place; giving each block a hand-made appearance.

 architecture

The interior is warmly lined with with thermally warmed stone floors, and what appears to be some kind of pink stone walls.

 architecture

These walls are actually wood, but cut wide and placed to look like thick stone walls.

 architecture

Just as the thick internal walls are designed to resemble stone, the stone floor is planked in unusually long pieces, resembling wood.

 architecture

All the interior materials are intimate, soft and warm but extremely durable in the rough coastal weather.

 architecture

Almost like a sauna, an internal passageway is totally devoted to the Alaskan red cedar – except for a surprising slice of sunshine and blue sky above.

 architecture

Curtains move freely, suspended from the ceilings on unusual long strings.

 architecture

The bathroom is clad in tiny glass tiles and continues the same unique long suspension curtain treatment seen throughout.

 architecture

An Alaskan cedar box skylight inverts the box bathtub – and in turn all placed within a boxed alcove.

 architecture

Under the traditional planking of the Alaskan Cedar ceiling, the thermal warmth and comfort of the interiors suggest permanence.

 architecture

But in a surprise finding, the rate of coastal bluff erosion revealed a risk about the permanence of the site.

 architecture

So the 4,000 square foot house was designed to make it movable should the cliff erosion put it in harms way.

 architecture

The house is divided into wood-lined concrete boxes, including concrete under the floor and on the roof, as well as on the walls.

 architecture

The concrete box structuring meant each box could be individually lifted by crane with all the interior cladding held perfectly in place.

 architecture

Ten-inch thick cast concrete walls are relieved with sustainably harvested Spanish Cedar window frames.

 architecture

The house is designed sustainably with radiant flooring and geothermal heating and cooling – which, along with wide ventilation, cools the house in summer and keeps it sustainably warm in winter.