Home Design Find - Interior Design, Architecture, Modern Furniture - Part 4
RSS

Home Design Find

VIEW: FULL | LIST | GRID

No Comments »

Vulnerable Curtains Presage Amazing Texture Plays

 architecture

There’s a wonderful absurdity to these ephemeral curtains in the roughcast concrete block exterior of the East House by Peter Rose and Partners.

 architecture

Sited at Marth’s Vineyard in Chilmark, Massachusetts, the boxy residence has a rugged concrete shell of 10″ walls.

 architecture

By contrast, rich Douglass Fir and Alaskan Cedar interiors give the home a lantern-like warmth.

 architecture

Even the concrete is rough-cast in place; giving each block a hand-made appearance.

 architecture

The interior is warmly lined with with thermally warmed stone floors, and what appears to be some kind of pink stone walls.

 architecture

These walls are actually wood, but cut wide and placed to look like thick stone walls.

 architecture

Just as the thick internal walls are designed to resemble stone, the stone floor is planked in unusually long pieces, resembling wood.

 architecture

All the interior materials are intimate, soft and warm but extremely durable in the rough coastal weather.

 architecture

Almost like a sauna, an internal passageway is totally devoted to the Alaskan red cedar – except for a surprising slice of sunshine and blue sky above.

 architecture

Curtains move freely, suspended from the ceilings on unusual long strings.

 architecture

The bathroom is clad in tiny glass tiles and continues the same unique long suspension curtain treatment seen throughout.

 architecture

An Alaskan cedar box skylight inverts the box bathtub – and in turn all placed within a boxed alcove.

 architecture

Under the traditional planking of the Alaskan Cedar ceiling, the thermal warmth and comfort of the interiors suggest permanence.

 architecture

But in a surprise finding, the rate of coastal bluff erosion revealed a risk about the permanence of the site.

 architecture

So the 4,000 square foot house was designed to make it movable should the cliff erosion put it in harms way.

 architecture

The house is divided into wood-lined concrete boxes, including concrete under the floor and on the roof, as well as on the walls.

 architecture

The concrete box structuring meant each box could be individually lifted by crane with all the interior cladding held perfectly in place.

 architecture

Ten-inch thick cast concrete walls are relieved with sustainably harvested Spanish Cedar window frames.

 architecture

The house is designed sustainably with radiant flooring and geothermal heating and cooling – which, along with wide ventilation, cools the house in summer and keeps it sustainably warm in winter.

No Comments »

Design Dilemma: Letting Light In Where the Sun Don’t Shine

modern how to tips advice

There is one simple, life-affirming need that can completely dictate the look and feel of your home: Light. With tons of sunshine flooding in, any space will feel larger, cheerful, welcoming, and functional. But should a space offer only darkness and gloom, well, suffice it to say that it becomes a space where we just don’t want to be.

When considering buying a home, potential homebuyers look for good light. When building a home, homeowners also seek to bring in light. But what happens if you already own a home that is dark and somewhat depressing? Is there anything you can do to let the sunshine in? This post is dedicated to finding solutions to lighten up the darkest home.

1. Bringing Light to a Dark Stairwell

modern staircase how to tips advice

One of the most common places for darkness in older homes is a stairwell. In existing homes built during a certain time period, stairwells were often enclosed with little natural light. Today, these claustrophobic passageways feel rather depressing. One solution to that problem is to help bounce light around, either by removing a wall completely, or, if you need a support for a handrail, installing a glass wall. The wall of glass allows light from the upper floor to filter downward into the first floor environs. At the same time, any natural light from downstairs gets to filter upstairs. Below is another stairway working on the same principle. Good ways to bring light into a stairwell include adding a solar tube or skylight in the stairwell, or windows, if possible.

contemporary staircase how to tips advice

Here’s another attempt to bounce light around a stairwell. This homeowner has not only added windows above the stairs, but went for a glass railing on the second level which allows light from  upstairs windows to penetrate through all the dark spaces.

contemporary hall how to tips advice

2. Solar tubes and skylights in any dark space.

contemporary bathroom how to tips advice

Got a dark bathroom, hallway, closet or attic space? One alternative to traditional skylights is the solar tube, which can bring in tremendous amounts of light with more ease and at less cost than a skylight. The tube involves a relatively small round hole which is ensconced in a reflective material. That material allows the small opening to cast a tremendous amount of light.

Here’s another example:

modern kids how to tips advice

And here, a skylight in what otherwise would have been a dark shower adds lots and lots of bright light. Installing a glass shower door rather than an opaque shower curtain also allows light to filter freely.

modern bathroom how to tips advice

3. Open or glass walls whenever possible.

industrial home office how to tips advice

There’s a reason that open floor plans have become so popular in recent decades. Openness allows light to flow easily around a home. In many cases, though, walls are still useful. Sometimes, it’s for quiet, sometimes it’s for privacy. When this is the case, glass walls provide an alternative. They allow light to flow from room to room but can allow for privacy. Privacy is possible when glass is sandblasted or acid-etched so they are not completely transparent, as you see below.

contemporary bathroom how to tips advice

And here’s another example:

industrial living room how to tips advice

So you see, darkness does not have to be an option.Think creatively, and you can get the sun to shine in even the darkest corner.

No Comments »

A Prefab Cabin Cantilevers Over Rugged Gambier Island

 architecture

Bold bands of aluminum delineate two glass rectangles stacked to form an isolated cabin by Mcfarlane Green Biggar Architecture + Design.

 architecture

The weekend getaway is perched atop a steep rocky cliff on a rugged and remote island off the northeast coast of British Columbia.

 architecture

A young Vancouver couple with two children commissioned the isolated cabin on rugged Gambier Island as a contemporary version of a cabin in the woods.

 architecture

With the remote island’s rugged topography, and difficult boat access, the architects maximized prefabrication offsite.

This reduced the number of barge trips needed to deliver materials and remove waste.

 architecture

The remote location of the secluded home meant it is only accessible by boat and the site had strict environmental controls related to the shoreline.

 architecture

So barges brought the two stacked boxes clad in wood, cement board, and insulated glass.

One rectangle housed three bedrooms and two bathrooms and the other contained the open plan kitchen, dining and living space.

 architecture

Opening from the middle of the upper rectangle, a rooftop terrace is formed atop the living room rectangle.

The offset rectangles form a cohesive frame from which to take in the sublime views to the sea and mountains beyond.

 architecture

Despite the huge ceiling to floor glazing on the bedrooms at each end, a sense of privacy is preserved from this upstairs terrace by the short wall concealing the pillow end of the bed.

 architecture

The bedrooms occupy each end of the upper rectangle.

Like the living rectangle downstairs, both floors and ceilings are Douglas fir, creating warm interior spaces.

 architecture

The children’s bedrooms are anchored into the steep forested hillside.

 architecture

The architects’ successful execution of their prefabrication strategy brought the least possible disruption to the wooded waterfront of unspoilt Howe Sound.

No Comments »

A Sweet Paradise in Vietnam’s Minimalist Oceanique Villas

 architecture

A dreamy escape is on offer at Phan Thiết, Binh Thuan, in Vietnam from MM++ Architects.

 architecture

From the pool, one seems to looking at a living room.

 architecture

But actually, its clever design make one space function superbly as either living room or bedroom or office.

 architecture

All the interior layouts are designed so as to offer a generous sea view for each space, indoors or out.

 architecture

Upon arrival, guests are welcomed by a cool and shallow sunlit water feature set into the foyer.

 architecture

Directly across from the foyer, an outdoor kitchen is available to refresh the returning traveler.

 architecture

The resort comprises three buildings, each with their own swimming pool.

 architecture

Two of the villas have three bedrooms, and one has four.

 architecture

The grassy area in front of each villa is raised up from the beach about five feet in order to separate it from the beach front.

 architecture

Cool stone floors delight sandy feet on return from the beach to a sublimely restful bedroom.

 architecture

Fresh and clean, sunlight follows the open air indoors.

 architecture

Pools are literally just a step down from the villas.

 architecture

Trellises provide delightful dappled shade for interior courtyards.

 architecture

Guests are greeted with lovely tropical plantings.

 architecture

A perfectly controlled tangle of tropical greenery precisely offsets the palette of white stucco and red cedarwood.

 architecture

Another boxed-in glass landscaped cube ensures guests are never too far from nature.

 architecture

Even outside, the trees seem to follow an organized modular rhythm.

Materials used the Oceanique Villas are simple and fresh and the design is minimalist but considerate, creating an altogether charming retreat.

No Comments »

Strange Palatial Minimalism for a Cold Industrialist

 architecture

A commanding residence by Longhi Architects is built entirely of stone right on the sand at a popular coastal resort in Peru.

 architecture

The unsettling space has a cold and intimidating beauty.

 architecture

The flowing palatial elegance of the chairs gathered at this table contrasts with the unrelenting stone setting.

 architecture

Chilly stone surrounds an uncomfortable seating arrangement, that seems designed more for business associates to receive difficult and painful news than for any friendly exchange.

 architecture

Designed to intimidate, this is no place for conviviality.

 architecture

The residence actually seems more like a corporate office for a billionaire industrialist than a home.

 architecture

There is lavish use of heavy cold stone throughout, culminating in this semi sculptural arrangement by the stairs.

 architecture

The whole second floor frame of the house is even made of stone.

 architecture

This same stone is even used in bathrooms.

 architecture

Deep stairs are also hewn from stone by the glass-encased pool.

 architecture

Although the exterior is reminiscent of many beach houses, inside a cold and mysterious aesthetic takes over.

 architecture

Even the kitchen seems more like a sculpture of the idea of a kitchen than place to actually cook something good to eat.

Altogether a fascinating and strange residence that seems more built to impress others than to live life.