Fish House Imagines Waves and Billowing Gusts of Cool Sea Breezes | Home Design Find
RSS

Home Design Find

6 Comments »

Fish House Imagines Waves and Billowing Gusts of Cool Sea Breezes

Fish House1 green
A tranquil and refreshing design for a gorgeous and carbon neutral seaside Singapore house suggests not just the undulating movement of swimming fish, but makes reference to other cooling notions. But it is not all just beauty and grace.

Under this elegant home by Guz Architects is an incredibly innovative and simple tech cooling concept that I don’t think I’ve ever seen used before.

Fish House8 green
The green roof is an accessible roof deck open to the ocean breezes. Beneath it are the kitchen and the dining areas. The second billowing roof behind it shelters the master bedroom / bathroom beneath. This outdoor stairway from the master bedroom takes you up to the “green roof” hill roof. Building-integrated photovoltaic (BIPV) as thin film solar power on the roof provides all the electricity for the entire house.

Fish House3 green
The undulating roof not only powers the house, but it celebrates everything about the ocean that the house dreams of (in stark contrast to the more prosaic buildings we see behind it on the mainland).

Fish House2 greenCooled by through breezes, the simplest possible master bedroom is also the master bathroom. A single, large, open airy space.  No air conditioning is used, for environmental friendliness. Instead, fans move air throughout, and…

Fish House4 green
… because the master bedroom/bathroom opens to a grass lawn in the back, the air is cooled before it wafts through the bedroom. But you knew about this kind of cooling technique, right?

Fish House6 green
What I’ll bet you’ve never seen before is an astonishing use of cooling below ground. The Fish House uses this lovely swimming pool to cool the house.

Fish House7 green
An underground glass room juts out into the middle of the swimming pool, beneath this white deck.

Fish House10 green
A basement room under the water is entirely cooled by the swimming pool that surrounds it on three sides.  To catch the news down here: a modest TV; because that doesn’t waste electricity like a big flashy plasma TV.

This underwater retreat is not just for kicks though. The cooled space creates a “thermal sink” that radiates the swimming pool-cooled air up through the house.

Source: Contemporist
Photography by Patrick Bingham Hall

You can receive our articles for free in your email inbox or subscribe to our RSS feed. Just enter your email below for the email subscription:

| Buy | Print

6 Comments so far to “Fish House Imagines Waves and Billowing Gusts of Cool Sea Breezes”
  1. Award-Winning Watercooled House for Singapore from Wallflower | talkinteriors.co.uk Says:

    [...] Wallflower Architecture + Design leading the way to the innovative and responsible use of water cooling to replace air conditioning in high end residential [...]

  2. Lush Singapore Lawns Green the Meera House From Guz Architects | talkinteriors.co.uk Says:

    [...] have covered the work of Singapore-based Guz Architects here before. (Fish House Imagines Waves and Billowing Gusts of Cool Sea Breezes)Their Fish House is an solar-and-green-roof beauty that overlooks and echoes the swells of ocean [...]

  3. Cluny Casa de Arquitectos Guz – se llenará con la naturaleza « Arquitectura « Diseño Javi Cantero Says:

    [...] es otro tropicales hermosa casa en Singapur del Arquitectos Guz . Al igual que sus Fish House , Cluny Casa combina una moderna estructura de cristal limpio, con paneles solares que proporcionar [...]

  4. Cluny House From Guz Architects – Filled With Nature | talkinteriors.co.uk Says:

    [...] is yet another gorgeous tropical house in Singapore from Guz Architects. Like their Fish House, Cluny House combines a clean modern glass structure with solar panels providing it with green [...]

  5. Gorgeous Tropical House from Guz | talkinteriors.co.uk Says:

    [...] The pool below wraps around two sides and, unusually, is completely clad in clear glass to form a “box” of blue water that appears to counter the white box of the roof above it. But stairs set into it lead down to a deep pool, to utilize an interesting energy-saving idea that Guz first used in their wonderful Fish House. [...]

  6. Another Sultry Tropical Museum Piece from Singapore’s Guz Architects | Unique Design Ideas Says:

    [...] of theirs we’ve covered include: Fish House Imagines Waves[2] and Cluny House From Guz Architects[3] and Lush Singapore Lawns Green the Meera [...]

Leave a Comment